Grijze Garnalen

Steven | marketing, advertising & campaigns,Random Thoughts | Monday, 30 November 2009 - 11:46

This blog post is mainly in Dutch, but I’ll do an English intro. After the read more, I’ll continue in Dutch with .. a recipe!

What’s a recipe doing here. Well first of all I really enjoy cooking, and I’m asked to participate in a cooking contest, so how could I say no? Second, it’s actually a good campaign, so apart from the recipe, the case fits this blog anyway.

The brief: can you come up with a recipe using brown shrimps, post about it on your blog and link to http://blog.grijzegarnaal.be – in it for me: they pay the shrimps and I can win a trip to the Wadden sea and do all shrimp related things.

Euh yeah, I love this idea. It’s a great and engaging campaign, build around the product (the shrimp), involving people, let them be creative. You know, the brown shrimp (we call it grey actually) is a very tasteful shrimp, nothing like this pink crap they serve all around the world. It’s a local here product, and it’s been fished in the North sea, mostly in the Netherlands, and Germany, but also in Belgium. So Belgians know this shrimp, and they like it! For us, it’s the default shrimp.

Anyway, the campaign is set-up or supported by the great adhese folks.

The rest of the entry will be Dutch, but I’ll show you a picture of the end result. It was very good if I might say so :-)

Sint Jacobs vruchten op een bedje van broccoli puree met stukjes garnaal, overgoten met een garnalen roomsausje

Heel dit recept is een eigen verzinsel. Bij het zoeken heb ik uiteraard rekening gehouden met klassieke smaakcombinaties. Zo werkt de combinatie broccoli – grijze garnalen vrij goed, en vind ik zelf Sint Jacobsvruchten goed kunnen bij beide.

Ik heb gekozen voor een voorgerecht omdat je daar volgens mij over het algemeen iets creatiever kan zijn: het gaat om de smaak, niet over volume enzovoort.

Daarnaast heb ik als centrale uitgangspunt genomen dat ik de garnaal vrij centraal wil zetten in het gerecht. Garnalen worden nogal makkelijk (en volledig terecht overigens) gebruikt als topping van een gerecht. Ook ik heb dat gedaan, maar dat was niet het enige. Als je dit gerechtje in laagjes opdeelt (broccoli puree, Sint Jacobs vrucht, saus, topping) komen garnalen voor in 3 van de 4 laagjes.

Enfin, let’s roll. Ik zal mijn best doen zo goed mogelijk hoeveelheden aan te geven. Ik heb het gerecht gemaakt voor 2 personen.

De ingredi?nten

  • 200 gram grijze garnalen
  • 5 Sint Jacobs vruchten. Doe uzelf een plezier en neem verse. Bij Delhaize hebben ze vaak zeer mooie exemplaren. Niet enkel zijn ze beter van smaak, diepvries noten zijn taaier, vochtiger en veel moeilijker te korsten. Bovendien heb ik de indruk dat ze ook niet veel goedkoper zijn. Het is sowieso een prijzig product, dan kan je altijd beter ietsje meer betalen om echt goed spul te hebben. Voor deze 5 noten heb ik 6,5 euro betaald, nog vrij ok vind ik dat.
  • 1 broccoli
  • 2 sjalotten
  • potje room
  • Visfumet (ik gebruik poeder)
  • peper en zout
  • Witte wijn. Ik heb cava gebruikt om het helemaal op te waarderen. Gebruik gewoon de wijn die je er bij gaat drinken, zolang hij maar wit is en droog. De cava die ik gebruikt heb, 1+1=3, is overigens zeer lekker en beschikbaar bij Vinipure (Leuven en Brasschaat)
  • Ras-el Hanout (van goede kwaliteit, zeer fijn gemalen) of wat curry poeder

Het sausje

Snipper de sjalotjes fijn, en stoof ze aan in wat boter. Blus met witte wijn (of cava dus). Ongeveer een derde van de garnalen toevoegen, wat visfumet bijdoen, en room opgieten. Nu moet je de saus gewoon op een zacht vuurtje laten indikken. Als je begint met het sausje is het tegen het einde wel dik genoeg.

Wanneer de saus dik genoeg is moet je deze zever. De garnalen die er in zitten zijn nu zo taai als rubber, maar ze hebben wel alle smaak aan de saus afgegeven. Proef of je moet bijkruiden (waarschijnlijk niet) en zet aan de kant (bv in een oven op 80 graden ofzo).

De puree

Zeer eenvoudig: kook de broccoli roosjes (voor 2 personen ongeveer een halve broccoli) in zout water. Wanneer hij gaar is mixen tot een puree. Om deze puree zeer mooi te krijgen kan je hem best nog even door een zeef wrijven. Ook deze puree warm aan de kant zetten.

De puree afwerken kan enkel op het einde. Hak ongeveer een ander derde van de garnalen in grove stukken. Roeren onder de broccoli puree net voor het serveren, en proeven of het geheel nog wat moet worden bijgekruid met peper er zout. Belangrijk dat je het dan pas doet, de garnalen hebben immers een belangrijke invloed op de smaak van de puree

De Sint Jacobs vruchten

Kruid de vruchten met wat peper zout en een snuifje Ras-el Hanout of curry. Curry wordt wel vaker op Sint Jacobs vruchten gebruikt, maar met de juiste Ras-el geef je het nog iets meer swoeng. Kruiden aan beide kanten.

Neem een anti-aanbakpan (geen kleintje, zorg dat je de vruchten wat ruimte kan geven), en smeer deze in met wat boter. Niet te veel, maar zodat overal een dun laagje is. Zet dan pas het vuur aan (mag vrij heet zijn).

Bak de vruchten niet te lang, dan worden ze taai. In principe zou een goeie minuut per kant, op een heet vuur, voldoende moeten zijn (dan zijn ze vanbinnen nog een beetje, euh, saignant). Als je de vruchten graag iets langer bakt kan dat, maar ga zeker niet over de 2 minuten per kant (dan zijn ze gewoon helemaal gaar).

Dresseren

Maak 5 kleine hoopjes puree (vergeet de garnalen niet) per bord. Neem de Sint Jacobsvruchten uit de pan, en snij ze in 2, in de breedte. Kruid de binnenkanten met een beetje peper en zout. Plaats op elk hoopje puree een halve vrucht, de gebakken kant naar boven. Lepel op elk hoopje wat van de saus. Garneer met de rest van de grijze garnalen. Serveer met de wijn gebruikt in het gerechtje. That’s it!

9 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

RSS feed for comments on this post.