London calling!

Steven | Random Thoughts | Thursday, 07 July 2005

11u40 : biep biep. Breaking news SMS : “Verschillende explosies leggen het metro verkeer lam in Londen. Meer in het nieuws op VTM“. Fantastisch toch dat breaking news! Maar zeker niet optimaal. Hoe? Wat? Wat weten we nu eigenlijk? Niets! Het enige wat we weten is dat we best zo snel mogelijk achter het nieuws aanhollen. Niet zo evident, want ik zat op dat moment net in een teleconferencing meeting.

Met andere woorden, we blijven zitten met een hoop vraagtekens. 10 minuten later, opnieuw hetzelfde bericht, alleen iets uitgebreider: “Verschillende explosies leggen het metro verkeer lam in Londen. De politie spreekt over verschillende gewonden. Extra nieuws op VTM om 12 uur”. Gewonden? Extra nieuws? Klinkt serieus, maar nog steeds weten we niet veel meer.

We zien steeds vaker dat zogenaamde breaking news services vooral gebruikt worden om een lead te genereren naar het basisproduct, in dit geval het televisie nieuws. Dit is ergens normaal, maar zeker ook ergens ontzettend jammer en wat mij betreft een gemiste kans.

Breaking news moet je kunnen bereiken buiten je bureau en buiten je zetel. Hoe kan ik in godsnaam op de hoogte blijven als ik bv ergens op een boot of zo zit? Het VTM nieuws is dan niet erg nuttig.
Maar, it’s all in our hands. We hebben tegenwoordig bijna allemaal een gsm waarmee we foto’s kunnen nemen, en dus zeker kunnen wappen. Waarom geen breaking news sms of mms met daarin een waplink? Volg de link en je komt op een mini site’je terecht waar je de nieuwste berichtgeving kan volgen: een tot the point verslagje, wat foto’s, en (waarom niet) een videootje. Bovendien is een wapsite in tegenstelling tot een sms wél updatebaar. Heb je meer informatie, dan pas je de content aan. Wil je een direct service aanbieden aan enkele nieuwsgierige ontvangers, waarom dan geen link om zich in te schrijven op de speciaal opgezette sms service: alle breaking news berichten over de aanslagen in Londen ontvangen, schrijf je hier in. Mensen die voor de tv zitten (of achter de computer) zullen waarschijnlijk niet meer geïnteresseerd zijn in verder sms verkeer .. de mensen op hun boot daarentegen krijg je zo mee.