Websites als stratenplannen

Steven | multimedia | Tuesday, 27 December 2005

Interessant artikel op A List Apart: Thinking Outside the Grid. Website compositie wordt daar vergeleken met stratenplannen.

Denken we bijvoorbeeld aan New York. De straten liggen in een voorspelbaar rooster, wat een aantal voordelen heeft, oa naar navigeerbaarheid, onderhoud en voorspelbaarheid.
Daarentegen zijn de organisch gegroeide steden, zoals Londen, veel minder voorspelbaar. Maar deze steden hebben vaak wel een ziel en hun kleine straatje verbergen wondermooie plekjes.

De link met webdesign is snel gelegd. De kunstmatige steden kunnen vergeleken worden met de klassieke tabelgebaseerde websites, of deze nu ontwikkeld zijn met tables of css (het gaat om de compositie).

Met de huidige css technieken is het echter ook mogelijk sites te ontwikkelen die van dit dogma afwijken. Je ziet ze nog niet zoveel wat een paar dingen kan betekenen: of het is gewoon heel moeilijk om te ontwikkelen, of de vakjesstructuur blijkt in de praktijk heel efficiƫnt, of webdesigners denken allemaal nog te zeer in vakjes.
De waarheid zal zoals gewoonlijk wel in het midden liggen.

Er is echter een domein waar men al jaren out of the box denkt. Een domein dat succesvol en innovatief is. Maar ook een domein waar ALAP niet te hoog mee oploopt. Dat domein, of beter die technologie kennen we allemaal als Flash.