Welch

Steven | management | Wednesday, 10 January 2007 - 09:51

Vandaag in de Standaard (en eigenlijk uit de Tijd), een quote van Jack Welch.

“Alles gaat veel sneller, onder meer dankzij het internet. Voorts moeten mensen nog beter presteren. De termijn van bedrijfsleiders is veel korter geworden. Je moet presteren of je gaat eruit. Dat is een slechte evolutie. Als ze langer zouden mogen blijven, kunnen ze leren van hun fouten en zichzelf heruitvinden.”

Jack Welch, voormalig topman van General Electric (GE), over wat er zoal veranderd is sinds hij afscheid nam als topman van GE.

(De Tijd 9 januari)

Jack Welch is uitgeroepen tot manager van de 20e eeuw. In de 20 jaar dat hij aan het hoofd stond van General Electric is dat bedrijf uitgegroeid tot een bijzonder florerende business. GE stond laatst op nummer 1 in de Forbes 500 (lijst van 2003), en haast altijd in de top 5.

Welch, gestopt in 2001, krijgt de laatste tijd wat kritiek dat zijn management methoden niet langer zouden opgaan. Zijn methoden zijn (en ik snij een heel aantal bochten af) gebaseerd op coaching en groeien, maar ook en vooral op een duidelijke en strenge shifting van medewerkers. Jack deelde ze op in 3 groepen: de 10% besten, de grote middengroep, en de 20% onderaan de ladder. Die laatste groep moest zich verbeteren of kon gaan. De besten werden rijkelijk beloond, en de middengroep uitgedaagd om zich tot de besten te ontplooien.

In dit licht is zijn quote dus toch minstens een beetje opmerkelijk: ook Welch verwachtte van zijn mensen dat ze presteerden. Uiteraard heeft hij gelijk dat mensen de tijd en de ruimte moeten krijgen om te groeien. Tijd om een verhaal te schrijven en het uit te werken. Fouten moeten maken, en eruit leren zoals hij het zelf zegt.
Anderzijds, de huidige snelheid en toegankelijk van informatie zorgt denk ik voor een veel eerlijker systeem. Ik vermoed dat er nu bijvoorbeeld heel wat mensen sneller door de mand vallen die vroeger ongestoord hun zin hadden kunnen doen door zich te focussen op een paar parameters en op die manier in isolement de aandeelhouders gelukkig te houden.
Ik zeg niet dat het nu makkelijker is. Ik weet het niet, waarschijnlijk zeker niet. Maar ik denk wel dat echt goede mensen, gebruik makend van de huidige technologie├źn, het bedrijf op een nog hoger niveau kunnen laten floreren. Er zijn volgens 4 dingen echt belangrijk: kennis (cognitief, juiste persoon voor de juiste job, in staat om de dingen in hun perspectief te zien, …), goesting (ook effectiviteit), doorzetting en goede wil.

Voor de liefhebbers van Welch, zeker zijn boeken eens lezen. Ik geef toe, het is allemaal heel Amerikaans en groots en opgeblazen, maar ik vond ze zelf heel interessant om te lezen. Vooral Winnen is een aanrader.

No Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.

RSS feed for comments on this post.