IPTV, ondertussen bij Microsoft

Steven | iDTV | Tuesday, 10 January 2006 - 00:35

Zoals de meeste onder jullie wel weten hebben we in België twee types van digitale televisie: over de kabel, en over IP. Over de kabel is het best te vergelijke met klassieke televisie transmissie, enkel de informatie wordt digitaal getransporteerd ipv via analoge golven, en dat heeft een aantal voordelen. Via IP, Internet Protocol, gebruik je gewoon het internet om televisie te kijken. Niet via je pc nee, gewoon via je tv: de internetkabel gaat in de set-top box en die vertaalt het kanaal naar je scherm.

Telenet is dan de belangrijkste speler wat betreft iDTV via de kabel, en Belgacom.TV deze wat betreft IPTV.

Maar er komt nog een interessante ander speler de hoek om piepen op IPTV vlak: Microsoft. Ze zijn hier al een tijdje mee bezig, en Bill Gates heeft het onderwerp opgenomen in zijn Keynote speech op de Consumer Electronics Show in Las Vegas (zie InformITV).

Ik heb een tijdje geleden een demo gezien van het Microsoft platform (wat dat is hetgeen ze produceren, een product om IPTV te zien) en ik moet zeggen dat het er verdomd goed uit zag. Zeer vlot, zeer mooi vorm gegeven, en zeer geïntegreerd met andere services zoals communicatie, entertainment enzovoort. Frankly, wat ik daar gezien heb stak met kop en schouders uit boven zowel het product van Telenet en Belgacom.

Alleen, op de Belgische markt heeft Microsoft een, in mijn ogen, strategische blunder begaan. De optiek van Microsoft is zoals steeds de vrije markt. Het is de bedoeling dat eens er bandbreedte voldoende is de consument zijn bestaande breedbandverbinding gebruikt om via de Microsoft box (en die kan bv geïntegreerd worden in de XBOX 360, hij is er helemaal klaar voor! Hoera!) dan televisie te zien. Dat wil dus oa zeggen dat er ergens een broadcast omgeving moet worden opgezet, maar laten we daar even abstractie van maken. Dat krijgen ze wel in orde.
Op dit moment is de Belgische breedband situatie niet goed genoeg. Niet stabiel genoeg vooral, er zijn te veel schommelingen in de bandbreedte, de gegarandeerde dikte van de pijp is maw niet breed genoeg.
Bij Belgacom.TV is dat onder controle omdat Skynet het internetabonnement controleert.

Om een Quality Of Service te kunnen garanderen kan Microsoft op dit moment dus bijna niet anders dan een strategisch partnership aan te gaan met een ISP. Er zal er nog wel een te vinden zijn, alleen zal die sowieso naast Belgacom en Telenet een marginale speler zijn, en ook nog eens een 3e speler op een reeds verzadigde markt.

Jammer dat Belgacom.TV voor zijn box geen beroep heeft gedaan op Microsoft. Beide partijen hadden denk ik een lekkere synergie kunnen vormen met een behoorlijke toegevoegde waarde.

Misschien raken ze ooit zover, alleen spijtig van de investeringen dan. Anderzijds mogen de productinvesteringen op zich geen excuus zijn om vast te blijven houden aan een bepaalde technologie.

4 Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

RSS feed for comments on this post.