Geen gezeik, iedereen rijk

Steven | Google | Tuesday, 16 August 2005

Aangezien iedereen, behalve ik, rijk wordt aan het internet vond ik het wel eens tijd voor een experiment. Ik heb dan ook Google AdSense geïntegreerd. Ik ben eens benieuwd. Veel geld verwacht ik op korte termijn zeker niet aangezien het dagelijkse bezoekersaantal nog maar zeer pover is. Maar het is hoe dan ook een programma om eens van kortbij mee te maken. Mijn bevindingen post ik uiteraard hier.

Voor de geïnteresseerden, AdSense maakt gebruik van de content op de pagina om te bepalen welke advertenties het nu net toont. Het is dus een vorm van intelligente advertising met een relevantie in functie van het medium. We zullen zien.

KANAALTWEE najaar

Steven | Random Thoughts | Tuesday, 16 August 2005

KANAALTWEE heeft trouwens zijn najaarsprogramatie bekend gemaakt. Rode draad is entertainment. Op deze pagina kan je het complete overzicht vinden. Jo Nachtergaele, directeur van KANAALTWEE geeft je nog een woordje uitleg. Bekijk bij gelegenheid ook zeker eens de videomontage.

Er komen enkel straffe dingen aan. De reeksen waar ik het meest naar uitkijk zijn alvast: de nieuwe Expeditie Robinson, 24 seizoen 4, Joey (Friends spinoff), en Taken.

Talpa

Steven | Random Thoughts | Tuesday, 16 August 2005

John de Mol, de Hollandse mediamagnaat en super entrepreneur is met zijn eigen televisiestation begonnen: Talpa. Wie John de Mol kent weet dat hij niet vies is van wat sensatie (Big Brother en meer van dit is van zijn hand) maar ook dat kwaliteit een belangrijk gegeven is. Ik ben er dan ook van overtuigd dat zijn station op weg is een big hit te worden, temeer omdat hij er het geld voor heeft en het ook wilt spenderen. Zo heeft hij al enkele gezichten overgekocht waarvan (in België waarschijnlijk de meest bekende) Jack Spijkerman van het programma Kopspijkers.

Talpa

De website ziet er netjes uit, functioneel en strak, maar niet té. De header, in flash, bezorgt de site de dynamische toets die het nodig heeft.

Het gelijknamige productiehuis brengt binnenkort trouwens de volgende aflevering van Expeditie Robinson, op KANAALTWEE deze keer.

MMUG, het verslag

Steven | multimedia | Tuesday, 16 August 2005

Vorige week vrijdag geen tijd gehad en het weekend zonder internet aan de Vlaamse kust gesleten, dus nog geen tijd gehad om er over te schrijven .. maar vorige week donderdag was er dus een bijeenkomst van de Macromedia User Group. Het thema van de meeting was, en dat zal je niet verbazen, Studio 8. Serge legde als publiek bèta tester zijn bevindingen op tafel en liet ons genieten van een unieke preview. En het moet gezegd worden, het ziet er lekker uit.

Serge liet ons Flash 8 zien en demonstreerde enkele nieuwe functionaliteiten, zoals blend modes, runtime effecten, file upload, alfa channels in video (met daarop nog effecten als een dropshadow toegepast bijvoorbeeld .. fantastisch, maar jammer genoeg redelijk CPU intensief). Zeker één van de interessantste nieuwigheden is de nieuwe videocodec die ingebakken zit: On2 VP6. Die kan er enkel maar voor zorgen dat flashvideo nog rijker aanwezig zal zijn op het web. De nieuwe codec zorgt voor een fenomenale prijs (in filesize) / kwaliteit verhouding. De conversie naar flashvideo kan nu ook perfect via flash zelf gedaan worden, en in principe heb je dus geen externe tools als squeeze meer nodig.

Normaal was het de bedoeling dat Waldo Smeets, Sales engineer voor Macromedia in de Benelux, ons via een Breeze sessie (teleconferencing software van Macromedia met als belangrijkste feature screensharing) de nieuwe Dreamweaver laten zien vanuit zijn hotelkamer in zweden, maar jammer genoeg liet de internetconnectie het een beetje afweten. Waldo zat trouwens in Zweden om met Volvo te babbelen, al jaren een serieuze voorstander en gebruiker van Flash op het internet.

De veranderingen in de Flash interface waren er wel, maar vielen een beetje tegen moet ik zeggen. Nu we hebben enkel de Mac versie gezien, misschien dat de PC versie meer verassingen biedt? Wel leuk is dat je nu kan werken via 1 library (waar je de source van kan kiezen) en ook heel interessant is de object draw, waarin je getekende symbolen individueel als een soort objecten geïnitialiseerd kunnen worden en dus niet op elkaar interfereren. Als je dus 2 cirkels tekent die elkaar overlappen, en je verwijderd er later eentje van, dan blijft de overblijvende cirkel volledig, terwijl vroeger de unie (overlapping van de 2 cirkels) mee weg was. Natuurlijk kan je dat naar wens activeren/deactiveren want je kunt er ook leuke dingen mee doen natuurlijk. In ieder geval, ik vermoed dat we nog veel zullen ontdekken als we er zelf eens mee kunnen experimenteren.

Nieuwe flashversie met veel nieuwe mogelijkheden .. dat brengt ons naar het penetratievraagstuk. Want voor een nieuwe flashversie heb je dus een nieuwe flashplayer nodig. En hoewel deze penetratie over het algemeen redelijk goed verloopt (zie de grafiek op de Macromedia site) gaat het natuurlijk niet automatisch. Deze keer heeft Macromedia extra moeite gedaan om de update zo soepel mogelijk te laten verlopen: de installatie verloopt als het ware in de flashmovie en als gebruiker moet je weinig meer doen dan ok klikken (express install noemen ze het). Het grote probleem blijft natuurlijk de bedrijven die met een IT policy werken waar de gebruikers zelf niets kunnen installeren op hun computers. Deze bedrijven zitten op dit moment vaak nog met een flash player 6 (de huidige is de 7 en de komende dus de 8) en om deze te laten upgraden is er dus een doelbewuste actie van het IT departement nodig .. en deze zien niet altijd de meerwaarde van een nieuwe player (after al moeten de werknemers werken, niet surfen, right?). Jammer genoeg zijn een aantal van onze klanten wel gesitueerd in zulke bedrijven. Dat wordt dus weer een hele karwei om uit te leggen waarom bepaalde dingen nu juist niet werken en dat het product niet kapot is, maar dat het aan hun computers ligt. Misschien wordt het tijd dat Macromedia met een model op de proppen komt waar er eventueel een stuk dynamische versieconfiguratie geladen kan worden op niet updatebare flashplayers.
In ieder geval, op korte termijn is het een serieuze domper op de feestvreugde, want ongeveer het eerste half jaar zal het waarschijnlijk nog niet opportuun zijn om voor de nieuwe flashplayer te produceren. De vraag is of de tijd daarna er al rijp voor is .. we’ll see. Anderzijds belet het ons ongetwijfeld om domme dingen te doen gewoon omdat ze kunnen. Het geeft ons de tijd het product te verkennen en de nieuwe functionaliteiten naar waarde te schatten.

Meer weten? Macromedia organiseert 2 events waar ze zowel Flash 8 en Dreamweaver 8 officieel uit de doeken doen in België. De evenementen zijn gratis en gaan door in de Kinepolis. Een aanrader! Inschrijven verplicht.

De volgende MMUG sessie ligt ook al vast (Serge beloofde de frequentie te verhogen he): 29 september, en het onderwerp is Flash remoting. Zeker een aanrader, maar jammer genoeg kan ik zelf niet komen dan, want ik zit in het buitenland dan.